Τεύχος
Ρουκετοπόλεμος
Μιλώντας για την Ανάσταση στον Βροντάδο της Χίου και το άρρηκτα συνδεδεμένο μαζί της
έθιμο του ρουκετοπόλεμου, σύντομα αντιλαμβάνεται κανείς ότι δεν πρόκειται απλώς για μια βραδιά, μια μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας, ή έστω για μια φαντασμαγορική
παράδοση, αλλά για κάτι πολύ βαθύτερο…
Η Παναγία Ερυθιανή και ο Άγιος Μάρκος στέκονται αντίκρυ όλο τον χρόνο, αγναντεύοντας ειρηνικά η μία την άλλη. Και για
ένα μόνο βράδυ, αυτό του Μεγάλου Σαββάτου, αντιμάχονται διεξάγοντας έναν φιλικό εμφύλιο πόλεμο με χιλιάδες ρουκέτες, που σαν φωτεινά διάττοντα αστέρια, ελπίζουν –πριν πέσουν– να ικανοποιήσουν την ευχή των δημιουργών τους και να πετύχουν τον στόχο
τους: το καμπαναριό και το ρολόι της απέναντι εκκλησίας.
Το τέταρτο τέυχος δεν είναι παρά μια απόπειρα
εξιχνίασης ενός μακρόβιου εθίμου και διαλεύκανσης του πώς όλα αυτά τα αποτυπώματα
έρχονται να γίνουν ένα, σε μια ιδιαίτερη συνθήκη: την Ανάσταση στη Χίο.
Καθώς οι μέρες και τα χρόνια περνούν, οι ιστορίες των παλιών ναυτικών θαλασσόλυκων δεν σταματούν να μας εμπνέουν και να μας δίνουν το στίγμα. Με τον εξάντα, τους κυκλώνες, τα ναυάγια, τους ανθρώπους, τα λιμάνια, τα φανάρια, τους κινδύνους, τις στιγμές και τα φορτία τους, ζωηρεύουν τη φαντασία των στεριανών.
Στα υπερπόντια μάτια τους κρύβονται όλα, κι εμείς θελήσαμε να φέρουμε κάποιες από τις εμπειρίες τους στην επιφάνεια.
Το τρίτο τεύχος του KEOS επιχειρεί ένα ταξίδι στη ναυτική παράδοση του νησιού μας, μέσα από εικόνες και αφηγήσεις. Οι ναυτότοποι και οι άνθρωποι που αφιέρωσαν τη ζωή τους στη θάλασσα μοιράστηκαν μαζί μας ιστορίες αξιοσύνης, προκοπής, πένθους, και αποχωρισμού.
Καπετάνιοι, ναυτικοί, ασυρματιστές, και μέλη των οικογενειών τους καταθέτουν μαρτυρίες-βιώματα ψυχής σε μια προσπάθεια να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε αυτό τον μύθο που δεν ξεθωριάζει ποτέ. Άραγε, υπάρχουν κάποιες συντεταγμένες για να κατανοήσουμε τη θάλασσα ή απλά αυτή υπάρχει για να μας ταξιδεύει;
Η υπόλοιπη θεματολογία περιλαμβάνει ένα εύρος εμπειριών από το βόρειο εως το νότιο τμήμα του νησιού. Θα περιηγηθούμε τόσο στα όμορφα τοπία όσο και στους ανθρώπους που ζουν στο νησί.
Τα μυστικά της Μαστίχας
Είναι γεγονός ότι ολοένα και περισσότεροι νέοι – άτομα που βρίσκονται στην παραγωγική τους ηλικία – στρέφονται στην αγροτική ζωή. Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται σε περιοχές που ευδοκιμεί η αγροτική ζωή. Η Χίος είναι σίγουρα ένα τέτοιο μέρος. Έτσι λοιπόν πολλοί άνθρωποι που κατάγονται από το νότιο τμήμα του νησιού, τα λεγόμενα Μαστιχοχώρια, ασχολούνται με την παραγωγή του πολύτιμου αγαθού της μαστίχας.
Ένας κάτοικος από το χωριό Πυργί, το μεγαλύτερο Μαστιχοχώρι της Χίου, συγκαταλέγεται ανάμεσα στους νέους που αποφάσισαν να επικεντρωθούν στην παραγωγή της μαστίχας. Και μοιράστηκε μαζί μας τα βήματα που ακολουθούνται για να φτάσουμε να κρατάμε στα χέρια μας αυτό το «διαμάντι».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η δουλειά του μαστιχοπαραγωγού είναι μια δουλειά που την κάνει κανείς όλο το χρόνο και όχι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν και γίνεται η παραγωγή της μαστίχας.
Η καλλιέργεια της μαστίχας συνιστά μια παραδοσιακή πρακτική, που διατηρήθηκε ως επί το πλείστον αναλλοίωτη στο πέρασμα του χρόνου. Η μαστιχοκαλλιέργεια μέχρι και σήμερα θεωρείται οικογενειακή απασχόληση. Μας επισήμανε ότι η μαστιχοκαλλιέργεια ως διαδικασία μεταβιβάζεται μέσω ενός συνδυασμού προφορικής εκμάθησης, παρατήρησης, εμπειρίας, σταδιακής συμμετοχής στη διαδικασία. Συγκεκριμένα, οι πιο ηλικιωμένοι μαστιχοκαλλιεργητές μεταβιβάζουν τα μυστικά της καλλιέργειας της μαστίχας στα νεότερα μέλη, κυρίως σε συγγενικά πρόσωπα.