Γιάννης Μακριδάκης
Κάθε συνάντηση και συζήτηση με τον Χιώτη συγγραφέα Γιάννη Μακριδάκη ανοίγει νέους ορίζοντες. Χαρίζει απλόχερα και αβίαστα τροφή για σκέψη. Σου δίνει τη δυνατότητα να ανακαλύψεις νέους τρόπους σκέψης και εναλλακτικά πεδία δράσης.
Είχαμε την τιμή και τη χαρά να τον συναντήσουμε στο σπίτι του, στη Βολισσό. Λεμονιές, μανταρινιές, ελαιόδεντρα, ροδιές και αχλαδιές πρωταγωνιστούν σε αυτόν τον Κάμπο της Βολισσού. Ένα μέρος που αναδύει ελευθερία, δημιουργία, αρμονία. Οι κοτούλες τριγύριζαν ελεύθερες ανάμεσα στα δέντρα και έκαναν το λουτρό τους στα χώματα της γης που τις ταΐζει. Τα κακαρίσματά τους αντηχούσαν στα αυτιά μας, ξυπνώντας μνήμες των παιδικών μας χρόνων.
Ποιό είδος μελωδίας θα μπορούσε να ηχήσει πιο οικείο στα αυτιά μας, αν όχι αυτό της μητέρας φύσης; Έτσι, λάβαμε το ερέθισμα για να επιθυμήσουμε κι εμείς να επιστρέψουμε «σπίτι». Και με τη λέξη «σπίτι» δεν εννοούμε κάποιο συγκεκριμένο τόπο ή κτίσμα. Ως «σπίτι», λογίζουμε μια πιο ευρεία έννοια που εμπεριέχει τόσο τον τόπο όσο και τη γενικότερη στάση μας απέναντι στη ζωή. «Σπίτι» είναι οι ενασχολήσεις, τα πιστεύω, τα όνειρα και οι ελπίδες μας.
Ο Γιάννης Μακριδάκης είναι ένας από τους ανθρώπους που έχουν κατορθώσει να βρουν το «σπίτι» τους. Κι όταν τον επισκεφτήκαμε, καταλάβαμε απόλυτα τον λόγο της επιστροφής του στον πρωτογενή τομέα και συγκεκριμένα στην καλλιέργεια των σκίνων. Άλλωστε, όπως κι η λογοτεχνία, κι αυτή είναι ένα είδος τέχνης. Αλλά, ας αφήσουμε τα δικά του λόγια να μας αποκαλύψουν την πορεία του και το ιδιαίτερο σκεπτικό του.
Η αγνότητα της αγροτικής ζωή και οι παθογένειες της τέχνης
«Πριν ενάμιση χρόνο έγραψα το τελευταίο μου βιβλίο. Γενικά, τα τελευταία χρόνια γράφω ανά δύο χρόνια περίπου. Τα τελευταία επίσης χρόνια, έχω βρει μια άλλη απασχόληση, τη γη. Ασχολούμαι με τους κήπους, τα μαστιχόδεντρα, τα χαρουπόμελα, κι αυτό μου αρέσει περισσότερο. Είναι πιο “υγιές” από το να ασχολείσαι με όλα αυτά στα οποία σε βάζει ο χώρος της τέχνης. Αυτός ο χώρος αποτελείται από ανθρώπους που έχουν μεγάλο “εγώ” και ματαιοδοξία. Πάντα με ξένιζε αυτό. Τώρα που ασχολούμαι περισσότερο με τη γη, με έχει απορροφήσει, με τραβάει πιο πολύ. Ανέκαθεν με απωθούσε η παθογένεια του χώρου της τέχνης. Έχει έρθει από μόνο του σιγά σιγά το να νιώθω ότι δεν με ελκύει τόσο το θέμα του γραψίματος και να μου αρέσει να είμαι στην αγροτική ζωή.
Αλλάζει τόσο γρήγορα η κοινωνία που αρχίζει η λογοκρισία να γίνεται όλο και πιο έντονη. Εννοώ τη λογοκρισία των ανθρώπων προς τους ανθρώπους που γράφουν και η αυτολογοκρισία. Η κοινωνία δεν έχει τα εφόδια να αντιληφθεί ότι κάθε έργο έχει γραφεί υπό συγκεκριμένες συνθήκες και σε συγκεκριμένη εποχή. Μόνο να σκεφτείτε ότι ξαναγράφονται τα βιβλία της Αγκάθα Κρίστι και τυπώνονται έχοντας αφαιρεθεί οι χαρακτηρισμοί που θεωρούνται “προσβλητικοί”. Τα πράγματα αλλάζουν από τη μια μέρα στην άλλη. Κάτι που γράφεις σήμερα, μεθαύριο μπορεί να θεωρηθεί προσβλητικό για την τάδε υποομάδα της υποομάδας των ανθρώπων και να βρεθείς τελικά υπόλογος. Το να γράφεις, λοιπόν, προϋποθέτει να απευθύνεσαι και σε μια κοινωνία μορφωμένη. Αν είναι να γράφουμε για να μας παρεξηγούν, πιο καλά να κάτσουμε στα χωράφια μας.
Η παθογένεια του συγγραφικού χώρου με απωθεί, άρα δεν με ενδιαφέρει αν θα ξαναγράψω. Αν κάποια στιγμή νιώσω ότι υπάρχει μέσα μου κάτι τόσο πιεστικό, που αν δεν το γράψω θα πνιγώ, τότε ναι . Όπως γινόταν άλλωστε και μέχρι τώρα, με τα βιβλία που έχω γράψει. Αλλά ακόμα και αν δεν ξαναγράψω, δεν θα με πειράξει.»
Οι λογοτεχνικές περιηγήσεις στη Χίο
«Τα τελευταία χρόνια, κάθε Σεπτέμβρη, γίνονται στην Ικαρία εργαστήρια δημιουργικής γραφής. Αυτά τα εργαστήρια ξεκίνησαν από εδώ, από τη Χίο. Κάποια τριήμερα, όπως Πάσχα, Καθαρά Δευτέρα ή Πρωτομαγιά, ερχόταν κόσμος στο νησί να κάνει λογοτεχνικό τουρισμό. Είναι ένα ωραίο πρόγραμμα, το οποίο δημιουργήθηκε από την πρόθεση και την επιθυμία των αναγνωστών. Θέλουν να τους κάνω ξενάγηση εκεί που έγραψα το τάδε βιβλίο.
Διάφοροι αναγνώστες, είτε έχουμε γνωριστεί από κοντά σε διάφορα μέρη της Ελλάδας είτε όχι, μου έλεγαν ότι επέλεξαν να έρθουν στη Χίο, αφού είχαν διαβάσει κάποια ιστορία που είχα γράψει. Θέλουν να δουν το Κάστρο επειδή διάβασαν το Ήλιος με δόντια ή το Λωβοκομείο, το οποίο αναφέρεται στο Όλα για καλό ή το Μερσινίδι που περιγράφω στη Δεξιά τσέπη του ράσου. Αυτοί οι άνθρωποι, λοιπόν, μου έβαλαν την ιδέα να κάνω λίγο πιο συστηματικές αυτές τις λογοτεχνικές περιηγήσεις, οπότε κάθε χρόνο από το Πάσχα και μετά, διοργανώνω μερικές, οι οποίες είναι δωρεάν και όπου συμμετέχουν κυρίως οι επισκέπτες του νησιού. Μες στο καλοκαίρι θα υπάρξουν τέτοιες δράσεις.
Έπειτα, πήγα σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, όπως το Ηράκλειο και η Θεσσαλονίκη, για να παραδώσω σεμινάρια λογοτεχνικής γραφής και είδα ότι είχαν ανταπόκριση. Κάποιοι άνθρωποι “ξεκλειδώθηκαν” και έγραψαν μετά από αυτά, μου είπαν ότι τους έκανε καλό και έτσι είπα να τα συνεχίσω.
Τα εργαστήρια, λοιπόν, και οι περιηγήσεις είναι τα δυο λογοτεχνικά αντικείμενα που με ενδιαφέρουν και μου αρέσουν, αφού έχω να κάνω με ανθρώπους που είναι έξω από την παθογένεια. Είναι πολύ τιμητικό να έρχονται οι αναγνώστες να με βρουν ή να έρχονται στο νησί επειδή διάβασαν ένα βιβλίο που τους άγγιξε. Έτσι, τους τιμώ κι εγώ με τη σειρά μου, ανταποδίδοντας με τις περιηγήσεις μας. Υπηρετώ τον λογοτεχνικό τουρισμό, που είναι αναγνωρισμένη μορφή εναλλακτικού τουρισμού και έχει προστεθεί μάλιστα κι ως λήμμα στο λεξικό της Ακαδημίας.»


Το όραμά του για τη Χίο
«Η Χίος είναι ο τόπος που με γέννησε κι ο τόπος που με έκανε αυτό που είμαι τώρα, ό,τι κι αν είναι αυτό. Ήταν και είναι έμπνευση για μένα, ένας τόπος που μου αρέσει, τον τιμώ, τον αγαπώ και που με κάνει να έχω ένα όραμα για το πώς θέλω να γίνει.
Πιστεύω ότι η Χίος πρέπει να γίνει ένας τόπος που θα είναι παγκοσμίως γνωστός για την ποιότητά του. Βρισκόμαστε σε ένα νησί που πληροί τις προδιαγραφές για να έχει τρία σημαντικά μνημεία του στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Το πρώτο έχει ήδη συμπεριληφθεί και είναι η Νέα Μονή. Το δεύτερο, που αφορά την άυλη κληρονομιά, είναι η κουλτούρα της μαστίχας. Το τρίτο είναι η μεγάλη γεωλογική αξία της Χίου –τα παλαιολιθικά πετρώματα, απολιθώματα κλπ.– που μπορεί να μπει στο δίκτυο γεωπάρκων της UNESCO. Αν έχουμε τρία ενταγμένα μνημεία στον κατάλογο αυτό, θα προσελκύσουμε αυτομάτως στη Χίο έναν κόσμο πιο “ψαγμένο”. Επίσης, η μαστιχοκαλλιέργεια, που είναι η μοναδικότητά μας, θέλει φροντίδα. Να μην τη χαλάσουμε με την εντατική καλλιέργεια και με την απληστία. Να σεβαστούμε τη γη που μας δίνει αυτό το σπάνιο αγαθό. Να ακολουθήσουμε οικολογικούς τρόπους καλλιέργειας που δεν θα καταστρέψουν μακροπρόθεσμα, το προϊόν, τον άνθρωπο και τη γη.»
Το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Πολιτισμού Χίου
«Η Χίος, εκτός από τα παραπάνω, έχει επιπλέον πολύ αξιόλογους ανθρώπους στον χώρο της τέχνης. Το όραμά μου επομένως είναι πολιτισμικό και περιβαλλοντικό. Αυτός είναι και ο λόγος της δημιουργίας του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Πολιτισμού Χίου (ΕΠΠΟΧΙ). Το ΕΠΠΟΧΙ είναι ένας οργανισμός παραγωγής δημιουργικής σκέψης και δράσεων για το νησί μας.
Έχουμε πολλά ανοιχτά πρότζεκτ. Επιπλέον, έχουμε πολλές ιδέες για δράσεις και παραγωγές, σε συνεργασία με πολλούς ανθρώπους, καλλιτέχνες και ερευνητές, οι οποίοι ασπάζονται τις αρχές του ΕΠΠΟΧΙ όσον αφορά την προστασία και την ανάδειξη του φυσικού κεφαλαίου και της πολιτισμικής ταυτότητας της Χίου.
Κλείνοντας, θα πω ότι οφείλουμε να αναδεικνύουμε τους νέους ανθρώπους και τους παλιούς που ζουν εδώ και ενσαρκώνουν μέσα από το έργο τους αυτό τον πολιτισμό και αυτή την κουλτούρα. Πιστεύω ότι αυτοί οι άνθρωποι αποτελούν ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό της χιώτικης κοινωνίας και μπορούν να αναλάβουν δράση τα επόμενα χρόνια. Να αρχίζει να αλλάζει σιγά σιγά η υποκουλτούρα που κυβερνά τη ζωή μας και τον τόπο.»
Βιογραφικά Στοιχεία
Ο Γιάννης Μακριδάκης είναι εμπνευστής του περιοδικού Πελινναίο, το οποίο κυκλοφορούσε επί 14 συναπτά έτη (1997-2010), τέσσερα τεύχη ανά έτος.
Ως συγγραφέας, έχει υπογράψει μια σειρά από βιβλία, τα οποία κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Εστία:
- Τα απόνερα της Σοφίας (Μυθιστόρημα)
- Ανάμισης Ντενεκές (Μυθιστόρημα)
- Η δεξιά τσέπη του ράσου (Νουβέλα)
- Ήλιος με δόντια (Μυθιστόρημα)
- Λαγού μαλλί (Νουβέλα)
- Η άλωση της Κωσταντίας (Μυθιστόρημα)
- Το ζουμί του πετεινού (Νουβέλα)
- Του Θεού το μάτι (Νουβέλα)
- Αντί στεφάνου (Νουβέλα)
- Η πρώτη φλέβα (Νουβέλα)
- Όλα για καλό (Μυθιστόρημα)
- Οι βάρδιες των πουλιών (Νουβέλα)
- Ενάμισι δευτερόλεπτο φως (Νουβέλα)
- Συρματένιοι, Ξεσυρματένιοι· Όλοι – Χιώτες Πρόσφυγες και Στρατιώτες στη Μέση Ανατολή: Μαρτυρίες 1941-1946 (Μαρτυρίες)
- 10.516 Ημέρες: Ιστορία της Νεοελληνικής Χίου 1912-1940 (Ιστορικό Αφήγημα)
Μερικά από τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί στα γαλλικά, όπως Η δεξιά τσέπη του ράσου, Η πρώτη φλέβα και Η άλωση της Κωσταντίας. Στα τούρκικα έχει μεταφραστεί το Ανάμισης τενεκές. Η ταινία Δεξιά τσέπη του ράσου (2018, σκην: Γιάννης Λαπατάς) βασίστηκε στο ομώνυμο βιβλίο του, ενώ έργα του έχουν επίσης διασκευαστεί κι ανέβει ως θεατρικές παραστάσεις.
Είναι μια ιστορία από το τεύχος 3